Parenting

Copilul meu nu va sti cine e Josh Hutcherson?
Nu-i bai!

     Îmi amintesc cu stupoare de clasica întrebare din renumitele oracole: “Care este actorul tău preferat?” Pfff… mereu trebuia să las spațiul empty, pentru că nu avusesem niciodată o actriță sau un actor preferat. Știam și eu de Brad Pitt și Angelina Jolie pentru că nah, erau în trend și încă vreo doi, trei actori  mai cunoscuți, dar cam atât. Ulterior, în anii de liceu, nu de puține ori am întâmpinat ochii bulbucați ai prietenilor și colegilor mei care mă întrebau uluiți:
“Cum? Nu te-ai uitat la serialul x?”, “Nu ai văzut filmul y!?”  Eu, la rândul meu, mă întrebam la fel de uimită: “Dar când au avut aceștia timp să-și mai trăiască copilăria dacă au văzut atâtea desene, seriale și filme!?”  Nu am fost o împătimită a difuzărilor TV pentru că am preferat natura, activitățile și jocurile cu prietenii sau de una singură. Mi s-au părut mai importante atunci, mi se par și acum. Le-am încercat pe toate de la pictură, teatru, atletism, dansuri, înot până la muzică și instrumente. Unele s-au concretizat, altele nu, dar cred că fiecare din ele au adus un plus în definirea mea ca adult.
     Am copilărit într-o lume în care ne jucam în curte până la 22:00 iar timpul de prelungire era implorat la fereastră: ” Dar vă rugăm, mai lăsați-o doar 10 minute!”; în care eram udați din cap până în picioare în încercarea de a-l imita pe Ion la furt de cireșe, struguri și corcodușe; în care patinam pe gheața improvizată din fața blocului și ne dădeam cu sania pe cele mai periculoase pante; în care bătrânelul din parc care ne oferea bomboane, nu era pedofil iar dacă vecina de la parter era agresată îi săreau toți vecinii în ajutor. Nu știam ce e aceea indiferență. Știu… Timpurile s-au schimbat, riscurile sunt mai mari. Copiii noștri poate nu vor mai avea parte de copilăria pe care am avut-o noi. Dar natura este aceeași iar oamenii la fel. Acestea nu s-au schimbat.
     Copilul meu poate nu va ști cine e Josh Hutcherson sau cei mai cunoscuți actori? Cele mai în vogă filme și seriale sau mai nou, jocuri? Nu-i bai! Prefer să nu știe, dar să își amintească cu drag, peste ani, de plimbările interminabile în aer liber, de juliturile colecționate în încercarea de a stăpâni rolele și patinele, de cățărările în copaci, de întrecerile cu trotineta, de vata pe băț și înghețata savurate pe îndelete, de șotron și de desenele de pe asfalt, de orele (multeeee) petrecute în parc, de toate activitățile pe care le-a făcut de una singură, alături de noi, părinții sau prietenii ei. Iubesc parcurile pline de copii și pe acei părinți care știu să aleagă esențialul. Pentru a viziona desene, seriale și filme vor avea toată viața înainte însă copilăria nu le-o dă nimeni inapoi.

P.S: Enjoy your summer kids!

991 Views

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *