Life Stories

Cum ar fi sa ploua cu pumni spre oamenii rai?

     Exact acum un an (după cum îmi amintește Facebook-ul), eram la puțină recreere în parc, cu fiica mea. În parc, auzim, vedem, observăm multe, uneori chiar fără să vrem, unele ne sunt de folos, altele nu prea. Însă, am surprins în acea zi, o conversație genială între doi copii. Era o vreme nu tare prietenoasă iar norii tindeau să se scuture puțin deasupra noastră, motiv pentru care, acești copii vorbeau despre ploaie. La un moment dat unul din ei spune:

   1.“Ce bine ar fi să plouă cu viață!”
   2. “Lol! De ce?”
   1. “Pentru că nu ar mai muri oamenii… și ce fain ar fi să plouă cu pumni spre oamenii răi, îți dai seama ce lume faină ar fi aia?”
   2. “Dar tu îți dai seama că ar fi plin de oameni vineți?”

     Acesta din urmă, mi-a furat un zâmbet, însă avea și o urmă de adevăr teoria lui. Uneori îmi pun și eu întrebarea: “Cum ar fi să plouă cu pumni spre oamenii răi?”… apoi îmi dau seama că totuși, un fel de „purple rain “ nu e tocmai pe my wish list.

„Cred că ține de autocontrol să ne exprimăm opinia într-o manieră decentă și fără pic de răutate.”

     În lumina acestei discuții, mă gândeam zilele acestea oare de ce ne place atât de mult să fim răi..? Văd atât de des comentarii răutăcioase în online (în spatele tastaturii e parcă mediul propice pentru asta), vorbim unii despre alții cu atâta asprime, îi subestimăm pe toți aceia care au o părere diferită de noi, aruncăm cu săgeți, emitem judecăți fără să stăm prea mult pe gânduri și mai grav, fără să ne pese. Unii spun că răutatea se naște din frustrare, neîmplinire, alții spun că din nefericire, eu, tind să cred că răutatea este o alegere. Cu toții ne aflăm la un moment dat în situații tensionate, sau situații în care suntem convinși că interlocutorul nostru spune numai baliverne iar noi deținem adevărul absolut. Dar cred că ține de autocontrol să ne exprimăm opinia într-o manieră decentă și fără pic de răutate. Să ne exprimăm părerea (chiar dacă este una în contradictoriu) într-un mod blând. Să ne autoeducăm în sensul acesta. Însă înainte de toate, trebuie să existe voință.

“Omul cu adevărat bun, este doar cel care ar fi putut fi rău și n-a fost.”

     Alteori, alegem să fim ostili din plictiseală sau din dorința de a fi cool. Ne întâlnim la o șuetă cu prietenii și începem să vorbim despre X sau despre Y tot felul de răutăcisme. Despre politicieni, despre jurnaliști, despre vedete, despre colegi, despre te miri ce. Și e trist… pentru că ne axăm pe astfel de lucruri care ne încarcă negativ, pentru că sunt atât de multe alte lucruri frumoase pe care să le scoatem la lumină, pentru că sunt atât de multe alte lucruri care ne îmbogățesc și atât de puține care ne sărăcesc… și tocmai acelora le dăm importanță. Vreau să cred că lumea noastră poate fi faină și fără ploaia aceea de pumni spre oamenii răi…
   Nicolae Iorga spunea: “Omul cu adevărat bun, este doar cel care ar fi putut fi rău și n-a fost.”

706 Views

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *