Life Stories

O carte care mi-a schimbat
perspectiva asupra bolii

     Anul ce tocmai a trecut mi-a îmbogățit sufletul cu o carte pe cât de simplă și ușoară pe atât de interesantă. Este o narațiune frumoasă, un melanj al situațiilor comice cu cele tragice, este captivantă și extrem de emoționantă.

     Nimic nu îmi mișcă mai tare sufletul decât imaginea unui copil aflat în suferință. Îmi vine greu să privesc atât live cât și pe rețelele de socializare diferite cazuri de copii cu trupuri sfârșite de boli necruțătoare. Îmi amintesc că în urmă cu 4 ani, am fost în apropierea sărbătorilor de iarnă, în vizită la copiii bolnavi de cancer, la pediatrie. A fost un moment sfâșietor. Cu greu mi-am stăpânit lacrimile până când am ieșit de acolo. Nu am mai putut să o fac de atunci. Este extrem de dureros și mereu mi-am pus întrebarea de ce permite Dumnezeu astfel de situații peste ființele acestea fragile și nevinovate. Oarecum, cartea acesta mi-a dat răspunsul. 

     Cartea îl aduce în prim plan pe Oscar, un puști de zece ani extrem de simpatic și rațional pentru vârsta lui dar bolnav de leucemie. Spitalul i-a devenit casă și este profund dezamăgit de lașitatea oamenilor mari, care nu au curajul să îi spună verde în  față că va muri. Nu la fel face și Tanti Roz . O infirmieră bătrână, de o bunătate nemăsurată foarte pricepută în născocit povești moderne despre wrestling unde ea este o luptătoare dibace care a înfruntat prin înțelepciunea-i desăvârșită mii de luptătoare cu nume suprarealiste. Povești amuzante dar adevărate lecții de viață pentru Oscar. Aceasta îi dă copilului ideea să trăiască fiecare zi ca și cum ar fi zece ani și-l îndeamnă să îi scrie scrisori lui Dumnezeu ca să se simtă mai puțin singur.  Alături de ea, Oscar parcurge printre râsete şi lacrimi, itinerarul tuturor vârstelor şi experienţelor umane îmbogăţite de imaginaţia lui, descoperind în spital, o lume a prieteniei, dragostei și credinței.

     “Oscar și tanti Roz” de Eric-Emmanuel Schmit, este o carte care mi-a schimbat perspectiva asupra vieții sau asupra bolii mai bine zis. O narațiune orchestrată în așa fel încât să îți rămână mesajul, unul care îți dă de gândit și nu are nevoie de completări ulterioare.

     Vă pun aici  link-ul în format PDF de pe Google. Așa o puteți citi online însă vă încurajez să o achiziționați apoi. Este o carte pe care merită să o aveți in bibliotecă. E scurtă, are 74 de pagini iar timpul de citire este de maxim o oră jumătate, două.

Spor la citit! 

“Oscar și Tanti Roz” – de Eric-Emmanuel Schmit

691 Views

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *